Google Neden Böyle Bir Hata Yaptı?

Google Neden Böyle Bir Hata Yaptı?

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google’un yönetim kurulu geçiğimiz günlerde şirketin yönetimi hakkında çok önemli kararlar aldı. Hiç şüphesiz bunlardan en önemlisi aralarında Google’ın da bulunduğu şirketleri yeniden yapılanma programı çerçevisinde bir çatı şirket altında toplamaktı. Keza bunu bir kaç gün önce de resmen gerçekleştirdi. Yeni kurulan çatı şirketin adı ise Alphabet olarak açıklandı.

Google’ın kurucularından ve hal-i hazırda şirketin CEO’su olan Larry Page, Alphabet’in resmi web sitesi abc.xyz üzerinden yapmış olduğu açıklamada; Alphabet’in kurulması kararının büyüyen Google’ı ve çalışmalarını daha doğru ve rahat bir şekilde yönetebilmek adına alındığının altını çiziyor.

Aslında buraya kadar hiçbir sorun yok. Hatta bu girişim, şirketlerin daha etkin yönetimi açısından son derece faydalı bir girişim. Gerçi bunu zamanla göreceğiz fakat hemen hemen şirketi yakından takip eden ekomistler ve finans uzmanları bu girişimi son derece doğru bir girişim olarak değerlendiriyorlar.

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) merkezli teknoloji devi Google’ı çatısı altına alan Alphabet, aynı zamanda Google’a ait diğer iştirakler ve projeler olan Boston Dynamics, Calico, Google Earth, JumpVR, Life Sciences (Yaşam Bilimleri), DeepMind’e de çatısı altında toplayacak.

İyi de bunda nasıl bir hata söz konusu diyecek olursanız, yeni bir yapılanmaya giderek Google dahil, sahip olduğu tüm şirketleri ‘Alphabet’ adı altına bir şirketin şemsiyesi altında toplama kararı alan teknoloji devinin bu firmayı ‘Alphabet.com‘ isimli internet sitesi üzerinden tanıtmaması/tanıtamaması diyebiliriz.

Nasıl olurda internetin en önemli firması kurmuş olduğu şirketin ismi ile resmi web sitesinin adres, aynı olmaz. İngiliz alfabesinin ilk üç harfi ve son üç harfinden oluşan abc.xyz alan adını kullanan Alphabet, buna mecbur mu kaldı? Yoksa bu bir tercih meselesi miydi? Şirketin ismi belirlenirken alan adları gözden geçirilmedi mi?

İşin aslı ise, alphabet.com alan adının kullanılıyor olması idi. Peki Google neden kullanımda olan bir domain ile aynı adı taşıyan bir şirket ismi seçti? Aslında bu sorunun cevabını bende çok merak ediyorum. Neticede, internetin en önemli şirketi kendi şirketinin adıyla aynı url’de bir domain kullanamayacak. Bu da bence gerçekten önemli bir imaj hatası.

Peki Alphabet.com adresi kimde? Satın alınamaz mı?
New York Times’ta yer alan habere göre, Alphabet.com alan adı Alman otomotiv devi BMW’ye ait.

Alphabet.com üzereinden filo hizmeti sunan BMW, bu sitenin şirketin önemli bir birimi olduğunun altını çiziyor ve satışının söz konusu olmadığını belirtiyor.

BMW’nin site adını bundan yaklaşık 20 yıl önce alması, Google’ın neden bu domain yerine İngiliz alfabesindeki ilk ve son üç harfin yer aldığı abc.xyz’yi kullandığına da netlik kazandırıyor.

Şirketin bu adresi satın almak için girişmlerinin olup olmadığına dair resmi bir açıklama bulunmuyor. Ancak Google’ın Alphabet.com’u bünyesine katması için oldukça dişli bir şirketi ikna etmesi gerekecek. Bakalım bu konuda önümüzdeki günlerde ne gibi gelişmeler yaşanacak.

Hadi bakalım hayırlısı.

Bir Yorum Yazın